Hoe lang ben je aansprakelijk voor een verborgen gebrek bij een paard?

Paard kopen

paard kopen, Verborgen gebrek

Niet alleen voor de koper van het paard is een verborgen gebrek een tegenvaller, maar ook voor de verkoper. Het komt regelmatig voor dat een koper na de aankoop van een paard een verborgen gebrek zoals een oude blessure of een stalgebrek zoals weven of luchtzuigen ontdekt. Wanneer de verkoper hiervan op de hoogte wordt gebracht, rijst de vraag of het paard moeten worden teruggenomen, of de koopsom moet worden terugbetaald of dat schade zoals dierenarts kosten moeten worden vergoed. Maar, hoe lang ben je als verkoper aansprakelijk voor een verborgen gebrek bij een paard? 

Het paard moet beantwoorden aan de overeenkomst

Als je een paard koopt of verkoopt dan moet het paard aan de koopovereenkomst beantwoorden. Daarmee wordt bedoeld dat het paard dat wordt geleverd moet voldoen aan wat je op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten. De vraag is dan: wat mocht worden verwacht? Het antwoord op die vraag is onder andere afhankelijk van de mededelingen van de verkoper over het paard. Denk aan informatie over de de leeftijd van het paard, hoe en door wie het paard is opgeleid, het wedstrijdniveau en stalgebreken.

Naast de mededelingen van de verkoper aan de koper, zijn, ook de mededelingen van de koper aan de verkoper van belang. De koper moet voorafgaand aan de koop duidelijk maken met welk doel het paard wordt gekocht. Het maakt verschil of de koper op zoek is naar een talentvol dressuurpaard of een pony die voor de kar kan lopen. Zeker bij levende dieren zoals paarden is het een punt van discussie in juridische procedures wat mocht worden verwacht bij de koopovereenkomst. Het is daarom verstandig een schriftelijke koopovereenkomst op te stellen of te laten opstellen. 

Non-conformiteit bij paarden

Een paard dat niet beantwoord aan de koopovereenkomst is non-conform. Om een succesvol beroep te doen op non-conformiteit moet het paard het gebrek al hebben gehad op moment van de koop. Een gebrek bij een paard kan een (oude) blessure zijn, gevaarlijk gedrag, een ziekte maar ook luchtzuigen of kribbebijten. Naast het opstellen van een koopovereenkomst is verstandig het paard zowel klinisch als röntgenologisch te laten keuren bij de koop zodat je voldoende bewijs kunt leveren. De verkoper van het paard blijft aansprakelijk voor een gebrek gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden. De koper kan die termijn steeds verlengen door de verkoper herinneringen te blijven sturen. 

Bewijzen van het gebrek

De koper van het paard moet bewijzen dat het gebrek bij het paard al bestond op moment van de aankoop van het paard. Als er sprake is van een consumentenkoop dan draait de bewijslast om. Dat is het geval als een particulier heeft gekocht van een bedrijf. Als het gebrek bij het paard binnen twaalf maanden na de koop ontstaat dan wordt vermoed dat het gebrek al bestond bij de verkoop. De bewijslast draait dan om en de professionele verkoper moet dan het tegendeel bewijzen. Dit wordt ook wel het bewijsvermoeden genoemd. Zorg wel dat je als koper op tijd klaagt bij de verkoper, te weten binnen twee maanden nadat je het gebrek redelijkerwijs had kunnen ontdekken. 

Juridisch advies bij verborgen gebreken

Ga je een paard kopen of verkopen en vraag je je af of je een koopovereenkomst nodig hebt? Neem eens een kijkje in de webshop. Of heb je een paard gekocht of verkocht en blijkt er sprake te zijn van een verborgen gebrek? Neem dan gerust contact op. Wij kijken graag met je mee.