Cornage is reden voor ontbinding koopovereenkomst

Paard kopen

Juridisch geschil, paard gebrek

Cornage houdt in dat er een verlamming van de stemband van het paard is. Bij het ademhalen kun je een piepend geluid horen. Meestal is dit het geval als het paard inspanning levert. Dit kan leiden tot een verminderde luchttoevoer met als gevolg verminderde prestaties. Wanneer je een paard koopt, koop je dus liever een paard met cornage. Dit was in 2022 ook aan de hand in een zaak bij de rechtbank Limburg.

De feiten van de zaak

De eiser had op 9 januari 2021 een paard gekocht voor een bedrag van € 4.500,-. Het doel was om recreatief te gaan rijden met de 18-jarige merrie.  Tot kort voor de verkoop van het paard had het paard een actieve sportcarrière. De verkoper had het paard op 2 december 2020 laten keuren door zijn dierenarts. Het keuringsrapport was positief en eiser heeft voorafgaand aan de koop het keuringsrapport gehad. 

Op het moment van de verkoop wisten beide partijen dat het paard hoorbaar ademde. Het paard is op 12 januari geleverd bij de eiser. Kort na de levering ademt het paard zo zwaar dat het een piepend geluid maakt bij het rijden. Ook is het paard kreupe vanwege artrosel.

Consumentenkoop 

In deze zaak was er sprake van een consumentenkoop. Dit houdt in dat een consument iets koopt van een professional. Een consument is iemand die niet handelt in beroep of bedrijf. De verkopende partij was een professionele partij. Een consumentenkoop houdt in dat de bewijslast omkeert en de verkopende partij moet aantonen dat het paard geen cornage heeft en niet kreupel is. 

Normaal gebruik van het paard

De verkoper voorde het verweer dat het paard normaal zou kunnen worden gebruikt als recreatiepaard, ondanks de cornage. Immers zou het paard jarenlang prijzen hebben gewonnen. Volgens de verkoper was het piepen een onschuldig bijgeluid. Verder voert de verkoper aan dat artrose vaker voorkomt bij oudere paarden.

Het oordeel van de rechtbank

De rechter oordeelde met betrekking tot de cornage dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. Doordat de verkoper had medegedeeld dat het paard in topconditie verkeerde en tot voor kort wedstrijden had gelopen en het keuringsrapport aan de eiser heeft overhandigd, lag het niet op de weg van eiser om voorafgaand aan de koop nog verder onderzoek te doen naar het piepende geluid. 

Dat het paard een sportcarrière heeft gehad, brengt niet met zich mee dat het paard op moment van de verkoop geschikt was als recreatiepaard.

De rechter ging er daarentegen niet in mee dat het paard door de artrose niet geschikt was als recreatiepaard. De rechter vond deze stelling onvoldoende onderbouwd. 

Ontbinding van de koopovereenkomst

De rechter was van mening dat de eiser de koopovereenkomst terecht had ontbonden vanwege de cornage. Het paard moest daarom terug naar de verkoper en de verkoper moest de koopsom terugbetalen aan de koper. 

Paard met een gebrek

Zo zie je maar dat een juridisch geschil altijd wordt bekeken aan de hand van de omstandigheden van het geval. In dit geval pakte de ontbinding van de koopovereenkomst goed uit, maar dit is niet altijd het geval. Laat je in een juridische procedure dus altijd adviseren en bijstaan door een hippisch jurist of hippisch advocaat

Heb je een juridisch geschil over de koop van een paarden? Neem dan gerust eens contact met ons op.