Paard keuren

Paard keuren voor aankoop? Een paard laten keuren is echt aan te raden bij de aankoop van een paard.

Een paard keuren voor aankoop is altijd raadzaam

Wanneer je een paard gaat kopen dan doe je er verstandig aan de gemaakte afspraken vast te leggen in een koopovereenkomst. Je neemt in deze overeenkomst afspraken op over de aankoopsom, wat je met het paard wil gaan doen, het doel van de aankoop. Daarnaast kun je eventueel iets vermelden over stalgebreken zoals kribbebijten, lucht-zuigen en weven en andere gebreken aan het paard.

Paard keuren om eventuele gebreken aan het paard te ontdekken

Maak op voorhand ook duidelijk met welk doel je paard koopt. Denk aan dressuur, springen of eventing maar ook aan recreatief of op nationaal of internationaal wedstrijdniveau rijden. Wanneer een paard na aankoop ongeschikt blijkt kun je in sommige gevallen spreken van non-conformiteit. Je moet dat dan wel aan zien te tonen. Een dergelijk geschil wil je altijd zien te voorkomen. Een paard laten keuren voor de aankoop is daarom altijd raadzaam.

Het komt soms voor dat de verkoper al iets vertelt over bepaalde gebreken aan het paard, maar het kan ook naar voor komen tijdens de aankoopkeuring. Het is dan ook sterk aan te raden om het paard voorafgaand aan de koop klinisch en röntgenologisch te laten keuren. Het is belangrijk om te weten dat een paard laten keuren nooit 100% uitsluitsel geeft over de hoedanigheid van het paard.

Paard keuren om eventuele gebreken aan het paard te ontdekken. Kosten keuring paard lopen sterk uiteen
Een paard klinisch keuren is een must voor elke aankoop van een paard

Onderzoeksplicht van de koper

Je hebt als koper van een paard een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je onderzoek moet doen of het paard geschikt is voor jouw aankoop doel. Onder de onderzoeksplicht valt het stellen van vragen aan de verkoper maar dit kan ook een paardenkeuring zijn.

Het komt regelmatig voor dat een koper geen keuring laat verrichten omdat er bijvoorbeeld al recent een keuring is gedaan door de dierenarts van de verkoper. Het is echter verstandig het paard altijd te laten keuren door een dierenarts naar jouw keuze, ondanks dat het kosten met zich mee brengt.

Meldplicht van de verkoper

De verkoper heeft een meldplicht of ook wel een informatieplicht. De verkoper moet alle informatie verstrekken die jij nodig hebt om over te gaan tot de koop. Dit kunnen dus ook negatieve aspecten aan het paard zijn. Dit kan namelijk van invloed zijn op de koopprijs of jouw overweging om tot koop over te gaan. 

De tip van Hippic Legal: ga je een paard kopen? Laat eerst het paard keuren!

De aankoopkeuring

Je kunt het paard zowel klinisch als röntgenologisch laten keuren. Wil je je paard verzekeren dan zal de verzekering vragen naar de aankoopkeuring. Het is in ieder geval aan te raden de klinische keuring te laten verrichten. Schakel hiervoor je eigen dierenarts in of een dierenarts naar jouw keuze. Zorg ook dat het duidelijk is voor de dierenarts wie de opdrachtgever is en wie er betaalt.

Paard keuren d.m.v. klinische keuring

Een paard klinisch keuren, wat houdt dat in? Bij een klinische keuring kijkt een paardenarts naar de gezondheid van het paard op dat moment. Daarbij wordt een inschatting gemaakt van eventuele aandoeningen die issues kunnen gaan geven in de toekomst.

Bij de klinische keuring wordt gebruikgemaakt van een standaard-format voor het keuringsrapport. Er wordt onder andere gecheckt of het paard op dat moment gezond is, er wordt naar de manier van bewegen gekeken en de dierenarts luistert onder andere naar de longen, het hart, de ogen en het gebit van het paard. 

Paard keuren d.m.v. röntgenologische keuring

Ook de röntgenfoto’s worden gemaakt volgens een vast protocol. Bij de röntgenologische keuring worden meestal foto’s gemaakt van de benen van het paard. Naast de benen kunnen ook de hals en de rug van belang zijn aangezien een paard hierdoor goed kan functioneren. Met een röntgenologische keuring kan bijvoorbeeld worden gekeken naar OCD’s of artrose verschijnselen. 

Houd goed in je achterhoofd dat een aankoopkeuring altijd een momentopname is. Het blijft een paard dat op een later moment nog iets kan krijgen. 

Het koopadvies na paardenkeuring

Een dierenarts zal een paard nooit goedkeuren of afkeuren. De dierenarts zal eerder een positief of negatief aankoopadvies geven. Hierbij zal hij in het achterhoofd houden wat jouw aankoopdoel is. De dierenarts zal na de paardenkeuring in een keuringsrapport aangeven of het paard geschikt is voor het doel waarvoor het wordt gekocht. Het is namelijk een wezenlijk verschil of je recreatief in het bos gaat rijden of internationale springwedstrijden wil gaan rijden met het paard.

Wanneer de dierenarts een negatief advies verstrekt dan zal de koop meestal niet doorgaan, tenzij de kopende partij akkoord gaat met het negatieve advies. Neem dit negatieve advies dan op in de koopovereenkomst.

Het keuringsrapport als onderdeel van de koopovereenkomst

Het is verstandig het keuringsrapport en eventueel de röntgenfoto’s als bijlage toe te voegen aan de koopovereenkomst. Beide partijen beschikken dan over alle juridische documenten omtrent de koop van het paard.

Paard laten keuren kosten

Dat een paard keuren kosten met zich meebrengt zal niemand verbazen. De kosten van een keuring kunnen behoorlijk uiteenlopen. De prijs is sterk afhankelijk van welke keuringen er worden uitgevoerd. Prijzen kunnen uiteenlopen van enkele honderden tot duizenden euro’s. Op de vraag wat zijn de kosten keuring paard valt er dus geen eenduidig antwoord te geven.

Zelf regelen

Wil je het graag zelf doen? In de webshop vind je diverse handige documenten. Zo kun je bijvoorbeeld een een koopcontract paard downloaden.

Wil je dit koopcontract gratis downloaden? Dan kun je hier inschrijven voor updates en de kortingscode.

Hiermee heb je snel een basis contract voor jouw specifieke doeleinden en kun je direct aan de slag.

Paard keuren voor aankoop maar weet je niet waar je moet beginnen of op moet letten?

Neem contact op. Je kunt ook direct een afspraak inplannen voor een kennismakingsgesprek.