De aankoopkeuring

Paard kopen

paard keuren, paard kopen

Wanneer je een paard gaat kopen is het verstandig om de afspraken die worden gemaakt tussen de koper en de verkoper op papier te zetten. Dit doe je in een schriftelijke koopovereenkomst waarin je onderwerpen zoals het aankoopbedrag, het aankoopdoel, de risico-overgang en eventuele gebreken vermelden. 

Ook vermeld je in de koopovereenkomst iets over de aankoopkeuring. Het is namelijk verstandig om het paard voorafgaand aan de koop klinisch als röntgenologisch te laten keuren door een dierenarts. Mocht je voor de aankoopkeuring een koopovereenkomst tekenen, dan kun je een ontbindende voorwaarde opnemen. Dat houdt in dat de koop van het paard niet doorgaat als het paard niet geschikt wordt geacht voor het aankoopdoel.

Onderzoeksplicht van de koper

Je hebt als koper een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je onderzoek moet doen naar het paard dat je gaat kopen en of dat paard voldoet aan het doel waarvoor jij het paard wil kopen. Dit kun je doen door middel van een aankoopkeuring en het stellen van vragen aan de verkoper. 

Regelmatig wordt een aankoopkeuring overgeslagen of wordt uitgegaan van een recent dierenartsenrapport van de koper. Dat is echter niet verstandig omdat dat onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de verkoper en door een dierenarts naar keuze van de verkoper. Het rapport is dus niet voor jou opgesteld. 

Meldplicht van de verkoper

Naast dat de koper een onderzoeksplicht heeft, heeft de verkoper een meldplicht. Dat houdt in dat hij alle informatie moet geven die de koper nodig heeft om een goede beslissing te kunnen maken over de koop. Dat kan informatie zijn over stalgebreken, gedrag van het paard, het wedstrijdverleden en het medisch verleden. 

De aankoopkeuring

De aankoopkeuring bestaat meestal uit een klinische en röntgenologische keuring. Laat in ieder geval het paard klinisch keuren door je eigen dierenarts. Voor een klinische keuring wordt gebruikt gemaakt van een standaard keuringsrapport. Er wordt gekeken of het paard gezond is, er wordt gekeken naar de manier van bewegen en de dierenarts luistert naar de longen en het hart van het paard. 

Daarnaast is het verstandig om het paard röntgenologisch te laten keuren. Er worden dan foto’s gemaakt van de benen van het paard. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de hals en de rug van het paard op de foto te laten zetten. 

Het aankoopadvies

De dierenarts keurt het paard niet goed of af. Hij beoordeelt of het paard voldoet aan het aankoopdoel van de koper. De dierenarts kan dus een positief of negatief aankoopadvies afgeven aan de hand van het aankoopdoel. Het is dus zaak dat de koper de dierenarts goed informeert over het aankoopdoel. Het maakt namelijk verschil of je 1.50m wil springen of recreatief in het bos rijdt. 

Keuringsrapport als bijlage bij de koopovereenkomst

Wanneer het paard na de keuring geschikt is geacht voor het aankoopdoel dan voeg je het keuringsrapport toe als bijlage aan de koopovereenkomst. Heb je de koopovereenkomst voor de keuring al getekend? Check dan of er een ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst staat als de keuring negatief voor het aankoopdoel was. 

Koopovereenkomst laten opstellenWil je een een koopovereenkomst voor de aankoop van een paard laten opstellen of laten nakijken? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan of neem contact op via info@hippiclegal.nl