Een goede aankoop van een paard begint niet bij een koopcontract, maar bij een goede voorbereiding
Wat er moet komen te staan in een koopcontract paard is pas relevant wanneer het doel van de aankoop duidelijk is. Bedenk van tevoren goed na over wat je zoekt in een paard. Wat is het doel van de aankoop? Zoek je een paard om recreatief te rijden of heb je wedstrijd ambities? En wil je dan springen, dressuren of eventing rijden? Door vooraf te bepalen wat je zoekt kun je gericht op zoek naar verkoopadvertenties en kan je aan de verkoper duidelijk maken waar je naar op zoek bent. De meeste gemaakte fout is zelfoverschatting. Het is niet verstandig een groen paard te kopen dat alles nog moet leren terwijl je zelf alleen manegepaarden hebt gereden. Denk dus na over je eigen vaardigheden en karaktereigenschappen.
Neem iemand mee bij het aankopen van een paard
Als je eenmaal die afspraak om te gaan kijken bij een paard hebt gemaakt, ga dan samen met iemand. Bij voorkeur iemand die iets weet over paarden en jou kan helpen in je keuze om het paard te kopen. Een veelgemaakte fout is een paard kopen zonder de juiste kennis. Doe navraag over het gedrag van het paard en eventuele stalgebreken. Denk aan weven, luchtzuigen of kribbebijten.
Ga Proefrijden
Wanneer je de eerste keer gaat kijken, vraag dan of je ook mag proefrijden. Het is zelfs aan te raden meerdere keren te gaan proefrijden. Probeer het paard uit onder verschillende omstandigheden. Zo kun je een goed gevoel krijgen bij het paard en beoordelen of het paard bij je past. Je kunt zelf een proefperiode afspreken met de eigenaar van het paard. Leg de afspraken over deze proefperiode wel vast op papier.
Daarnaast is het slim om aanwezig te zijn bij het op- en afzadelen. Zo kan je het gedrag van het paard zelf beoordelen.
De aankoopkeuring
Een klinisch en eventueel röntgenologisch rapport door je eigen dierenarts mag niet ontbreken bij de aankoop van een paard. Eventuele gebreken of bemerkingen kunnen zo worden vastgesteld. Laat dus altijd een aankoopkeuring verrichten.
Koopovereenkomst voor het paard
Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om het paard te kopen en een aankoopkeuring hebt laten verrichten, dan moet je niet vergeten een koopovereenkomst op te stellen. Een groot deel van de paarden wordt verkocht zonder koopovereenkomst. In de praktijk levert dit vaak juridische problemen op. Als er na de koop namelijk problemen ontstaan met het paard dan moet beoordeeld worden of het paard aan de overeenkomst beantwoordt. Deze beoordeling vindt plaats aan de hand van schriftelijk bewijs, zoals een schriftelijke koopovereenkomst. Hiermee kun je veel problemen voorkomen en zal een juridisch geschil minder snel uit de hand lopen. Je verkleint hiermee de kans dat je in de toekomst een advocaat of jurist in het hippisch recht nodig hebt.
In koopcontract paard kun je de volgende punten vastleggen
- Het aankoopbedrag
- De namen van de koper en verkoper
- Het doel van de aankoop
- Het chipnummer
- Eigenschappen van het paard zoals een gebrek
- Wie komt het paard brengen en wanneer
- Wie er aansprakelijk is voor het paard tot het moment van levering
- Je voegt het klinische keuringsrapport bij en de röntgenfoto’s van het paard
- Een ontbindende voorwaarde over de aankoopkeuring en een eventuele proefperiode
- Eventuele garanties
Door het laten opstellen van een koopcontract voor de verkoop van een paard beschikken zowel de koper als de verkoper over alle juridische afspraken en documentatie.
Aantonen eigendom paard door koopcontract paard
Tevens kun je met een koopovereenkomst bewijzen dat je de eigenaar van het paard bent. Eigendom van een paard wordt namelijk vaak niet geregistreerd en een paspoort of stamboekpapier wordt niet gezien als eigendomsbewijs van een paard. De feiten en omstandigheden zijn dan leidend. Met name in samenwerkingen in verband met stalling en training en mede-eigendom is het dus belangrijk om een koopovereenkomst voor de verkoop van een paard op te stellen.
Verkoop van het paard met een tussenpersoon of commissionair
Het komt regelmatig voor dat het onduidelijk is wie die verkoper of koper is bij de verkoop van een paard. Paarden worden vaak gekocht of verkocht met gebruik van een tussenpersoon of commissionair. Vaak is dit de trainer van het paard of de eigenaar van de stal waar het paard gestald staat. Aan de koop en verkoop van een paard via een tussenpersoon of commissionair zitten veel haken en ogen. Zo kan de tussenpersoon of commissionair ook aansprakelijk zijn voor de verkoop van een paard met een gebrek.
Gebreken bij paarden
Het is erg vervelend als je een paard hebt gekocht dat vervolgens kreupel blijkt te zijn, een stalgebrek heeft of misschien wel een gedragsprobleem heeft. Voor zowel de koper als de verkoper kan dit vervelend zijn. De koper wil het paard teruggeven aan de verkoper, maar die verkoper zit daar waarschijnlijk helemaal niet op te wachten.
Het paard moet beantwoorden aan de koopovereenkomst
Als je een paard koopt dan wil je het paard geleverd krijgen zoals je dat mocht verwachten. Met andere woorden: het paard moet beantwoorden aan de koopovereenkomst. Hier ontstaat vaak discussie over op moment dat er iets aan de hand blijkt te zijn met het paard. Met een koopcontract paard leg je belangrijke feiten vast.
Maar wat mocht je dan verwachten op grond van de koopovereenkomst? Vaak wordt er geen koopovereenkomst opgesteld dus kan het ook niet schriftelijk worden nagekeken. De feiten en omstandigheden spelen dan een grote rol.Daarbij kun je denken aan de mededelingen van de verkoper over bijvoorbeeld de leeftijd van het paard, de veterinaire geschiedenis van het paard en de opleiding van het paard.
Ook de mededelingen van de koper zijn daarbij van belang. Want met welk doel ging de koper een paard kopen? Het maakt verschil of je op zoek bent naar een jong paard of een leermeester. Als je wil gaan dressuren koop je geen springpaard. En denk ook aan de ervaring van de ruiter. Zelfoverschatting is een veelgemaakte fout.
Wat mocht worden verwacht van het paard op grond van de koopovereenkomst kan dus een groot discussiepunt zijn. Met name omdat het om een levend wezen gaat. Om deze discussie te voorkomen is het verstandig een koopovereenkomst te laten opstellen.
Non-conformiteit bij paarden
Een paard dat niet beantwoordt aan de koopovereenkomst is volgens de wet non-conform. Een vereiste voor non-conformiteit is dat het paard het gebrek al moet hebben gehad op moment van de (ver)koop. Zorg ervoor dat je als koper op tijd klaagt over het gebrek bij de verkoper. Doe dit schriftelijk.
Er moet dus worden bewezen worden of het paard voldoet aan de koopovereenkomst of dat het non-conform was. Dit is niet altijd makkelijk te bewijzen. Het is daarom verstandig het paard te laten keuren en een koopovereenkomst te laten opstellen.
Daarnaast is er ook nog een verschil tussen wie de koop is gesloten. Is de koop gesloten tussen een particulier en een particulier of een professional en een professional dan moet de koper van het paard bewijzen dat het gebrek al bestond op moment van de aankoop.
Is de koop gesloten tussen een particulier ofwel een consument en een bedrijf ofwel een professional dan is er sprake van een consumentenkoop. Bij een consumentenkoop geldt het bewijsvermoeden Dit houdt in dat als het gebrek bij het paard binnen een jaar na de koop ontstaat dat wordt vermoed dat het gebrek al bestond op moment van de verkoop. De verkoper zal dan het tegendeel moet bewijzen. Dit heeft te maken met consumentenbescherming.
Gerelateerde artikelen
De belastingdienst en het privé of bedrijfsmatig verkopen van paarden
Paard kopen
Cornage is reden voor ontbinding koopovereenkomst
Paard kopen
Juridische geschillen over eigendom van paarden
Paard kopen