Het contractenrecht mag in het hippisch recht niet ontbreken. Met een schriftelijke overeenkomst kun je de gemaakte afspraken bewijzen. Veel voorkomende contracten in de paardenwereld zijn koopovereenkomsten en stallings- en trainingsovereenkomsten. Dit artikel gaat in op het belang van de schriftelijke stallings- en trainingsovereenkomst.
Het stallen en trainen van een paard
Het komt regelmatig voor dat afspraken tussen de eigenaar van een paard en een stal eigenaar of trainer op papier worden gezet. Dit wordt vaak gedaan in een stallingsovereenkomst of trainingsovereenkomst. Vaak gaat het stallen en trainen van een paard samen dus een combinatie van een stallings- en trainingsovereenkomst is ook een optie.
Je paard bij iemand stallen
Sommige paardeneigenaren zweren bij het stallen van hun paard of paarden aan huis. Dit is echter niet voor iedere paardeneigenaar weggelegd. De meeste paardeneigenaren kiezen ervoor om het paard te stallen op een privéstal of pensionstal. De afspraken die je maakt met de staleigenaar kun je vastleggen in een stallingsovereenkomst. Hierin kun je de gegevens van het paard vastleggen zoals de roepnaam van het paard, de stamboeknaam, het chipnummer en/of transpondernummer en de gegevens van de dierenarts en de hoefsmid. Verder kun je in de stallingsovereenkomst opnemen wat de maandelijkse stallingsprijs is en wat de voorwaarden hiervan zijn. Denk aan volpension of halfpension, zelf voeren of gevoerd worden, wie zet het paard binnen en buiten, hoeveelheid paddock of weidegang, enzovoort.
Paard in training bij iemand
Het is in de paardensport gebruikelijk dat paarden in training staan of zadelmak worden gemaakt bij ruiters of amazones. Vaak gaat dit gepaard met stalling van het paard op de trainingslocatie van de ruiter of amazone. Wanneer dit het geval is, is het verstandig om hierover schriftelijke afspraken te maken in een stallings- en trainingsovereenkomst. Er komt immers veel kijken bij het trainen, opleiden of zadelmak maken van een paard.
In de stallings- en/of trainingsovereenkomst kun je de trainingsperiode en de stallingsperiode bespreken, wat het doel is van de training, welke ruiter of amazone het paard traint en of het paard mag worden uitgebracht op wedstrijd, wat de maandelijkse kosten van de stalling- en training zijn en wie de wedstrijdkosten draagt.
Denk ook aan het stoppen van de overeenkomst als de training of africhting niet goed verloopt of de ruiter of amazone geen klik heeft met het paard. Een ander belangrijk onderdeel van de stallings- en trainingsovereenkomst kan het beperken van de aansprakelijkheid van de trainer zijn.
Waarom een stallings- en trainingsovereenkomst laten opstellen?
Wanneer de tussen partijen gemaakte afspraken omtrent de stalling- en training van een paard in een schriftelijke overeenkomst zijn opgenomen, dan kunnen partijen hierop terugvallen. In een groot deel van de hippische geschillen staan de gemaakte afspraken niet op papier. Dit brengt complexe juridische geschillen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een ruiter of trainer die een paard traint waarvan de eigenaar besluit het paard te verkopen. Eventueel met behulp van de ruiter of trainer door middel van bemiddeling. Het is dan prettig als je kunt terugvallen op commissie afspraken. Dit soort juridische geschillen kun je voorkomen door een schriftelijke overeenkomst te laten opstellen.
Het laten opstellen van een stallings- en trainingsovereenkomst
Het opstellen van een stallings- en trainingsovereenkomst is maatwerk nu partijen vrij zijn in het maken van afspraken omtrent de training en opleiding van een paard. Ieder paard, iedere paardeneigenaar, iedere staleigenaar en iedere trainer is immers anders. In de webshop kun je een standaard stallings- en/of trainingsovereenkomst aanschaffen, je kunt ook kiezen voor een extra meekijk service of je kunt ervoor kiezen een maatwerk stallings- en/of trainingsovereenkomst te laten opstellen door een jurist.