Pensionklant betaalt het stalgeld niet. Wat nu?

Stalling en training

Juridische conflicten, Stalling

Er zit er altijd eentje tussen. Een klant die het stalgeld voor zijn of haar paarden steeds te laat betaalt. Of nog erger: niet betaalt… Het komt in de paardenwereld regelmatig voor dat pensionklanten een betalingsachterstand hebben of helemaal niet meer het verschuldigde stalgeld betalen. Erg vervelend want het paard staat nog steeds op stal en je stopt ook niet zomaar met zorgen voor een paard. Het paard kan er immers niks aan doen dat zijn eigenaar het stalgeld niet betaalt. De kosten voor het hooi, stro en voer lopen dan echter alleen maar op. Hieronder lees je wat je eraan kunt doen en hoe je dit in het vervolg kunt voorkomen. 

Hoe ga je om met pensionklanten die een betalingsachterstand hebben? 

Het is erg belangrijk dat je je administratie op orde houdt. Houd dus iedere maand goed in de gaten of deze pensionklant zijn of haar stalgeld op tijd heeft betaald. Niet op tijd de betaling van het stalgeld ontvangen? Dan stuur je een herinnering met daarin een duidelijke termijn per wanneer je het stalgeld uiterlijk wil ontvangen, dus bijvoorbeeld voor donderdag 12.00u. Doe dit schriftelijk via e-mail of Whatsapp zodat je bewijs hebt dat je de pensionklant hebt herinnerd. 

Het rententierecht uitoefenen

Betaalt de klant nog steeds niet? Dan kun je dreigen met het retentierecht. Dit houdt in dat het paard en eventueel de bij het paard behorende spullen het erf niet mogen verlaten totdat er is betaald. Let wel op dat wanneer je het retentierecht uitoefent, je een zorgplicht hebt en je dus goed voor het paard moet zorgen. Dit houdt dus in dat je nog steeds de stal moet blijven uitmesten, het paard moet blijven voeren en wellicht zelfs voor de hoefsmid en dierenarts moet zorgen. Het nadeel hiervan is dus dat het paard jou nog steeds geld kost. Deze kosten moet de pensionklant wel aan jou vergoeden, maar dat kan lastig zijn. De pensionklant betaalt immers niet voor niets zijn of haar stalgeld niet. 

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen dat pensionklanten hun stalgeld te laat of niet betalen is dus beter dan genezen. Je kunt er eens over nadenken om vooruit te gaan factureren aan je pensionklanten of om bij je nieuwe pensionklanten een borg te vragen ter hoogte van 1 of 2 of misschien zelfs wel 3 maanden stalgeld. Zo kun je de kosten voor het zorgen voor het paard enige tijd overbruggen. 

Stel een stallingsovereenkomst op

Het is in ieder geval verstandig om bij aanvang van de stalling een schriftelijke stallingsovereenkomst te laten tekenen door je pensionklant. Hierin kan je duidelijke afspraken maken over het stalgeld, wanneer het stalgeld uiterlijk betaald moet zijn, de hoogte van de borg, het retentierecht en de opzegtermijn. Zo kan je in de stallingsovereenkomst opnemen dat je een volmacht krijgt om het paard te verkopen als er niet op tijd wordt betaald. 

Juridisch advies nodig?

Wanneer je dan toch een geschil hebt met een pensionklant is het geschil voor een jurist makkelijker op te lossen wanneer er een schriftelijke stallingsovereenkomst is gesloten. Dat kost jou uiteindelijk minder tijd en geld. Een standaard stallingsovereenkomst kun je met en zonder contact downloaden in de webshop. Heb je een specifieke vraag? Neem dan gerust eens contact op via het contactformulier.